*** Op dit moment is deze site geen verkoop site en zijn wij tijdelijk gesloten ***

Het gemak van een webshop met de garantie van uw eigen juwelier

 28-11-2016
Tips en Advies
   Aankoop sieraden en Horloges

Jo JOANN

De waterdichtheid van een horloge

De waterdichtheidsgraad van uw horloge is gegraveerd in de kastbodem. De waterdichtheidsgraad mag u echter niet letterlijk interpreteren. Het is een gestandaardiseerde fabricatienorm die aangeeft tegen welke atmosferische druk uw horloge bestand is en die bevestigt dat alle elementen en dichtingen, die uw horloge waterdicht maken, voldoen.

Opdat het horloge waterdicht zou blijven, zijn er enkele regels in acht te nemen:

 • Laat elk jaar het horloge testen op waterdichtheid.
 • Het is aangeraden de kroon en joints elke twee jaar te vervangen.
 • Na een batterijvervanging kan geen garantie geboden worden op de waterdichtheid, ook al was dit uurwerk ervoor nog waterdicht. Laat de test uitvoeren!
 • Open zelf nooit het horloge.
 • Onder water nooit de drukknoppen gebruiken.
 • Schroef de kroon extra aan alvorens het in contact komt met water.

Na een duik in zeewater, spoel het horloge zeer goed af, zodat er geen resten van zout achterblijven.

Classificatie: dit staat te lezen op het kastdeksel van het horloge:

 • 3 ATM Regendruppels, spatwater.
 • 5 ATM Douche, zwemmen.
 • 10 ATM Snorkelen.
 • 20 ATM Duiken

Uw horloge onderhouden: een must!

Heel ons leven dragen we een horloge. Wij verwachten dan ook dat dit horloge ons die hele tijd trouw blijft. Het is één van die voorwerpen die zéér erg aan ons hart liggen. Het mechanisme van een horloge bestaat uit vele verschillende onderdeeltjes. Deze onderdeeltjes zijn dag en nacht in beweging en kunnen op die manier elk duizenden kilometers per jaar afleggen. Aangezien we op ons horloge willen vertrouwen, moeten we het ook met zorg behandelen zodat het zijn functie perfect kan blijven uitvoeren. Hiervoor zijn er enkele basisregels te respecteren.

Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing.

De garantie geldt voor eventuele fabricagefouten die niet aan het licht zijn gekomen na de talloze strenge controles waaraan het horloge na de productie wordt onderworpen. Deze kosten worden gedragen door de fabricant zelf. De onderhoudskosten, accidenten zoals glasbraak, zijn ten koste van de eigenaar, maar de werkzaamheden onder garantie draagt het merk.

Een horloge dat fouten vertoont onder deze garantieperiode, moet verzonden worden naar de fabricant.

Een mechanisch-automatisch horloge dat heeft stilgelegen, windt u op met de kroon alvoor u het weer draagt. Gelieve nooit te schudden met het horloge.

De opgebruikte batterij van een quartz horloge mag niet in het horloge blijven zitten. Deze kan oxideren en het horloge definitief vernietigen.

Waterdichtheid: lees aandachtig het hoofdstuk " Waterdichtheid "

Sommige producten zoals stof, parfums of vette bestanddelen zullen zich vastzetten op het uurwerk en tussen de schakels van de band. Dit kan u reinigen met een goede spoeling. Ook wij kunnen u hierbij bijstaan. Daarna zal het uurwerk zijn glans en uitstraling terug bekomen.

Open het horloge nooit zelf. Laat dit enkel ondernemen door een erkend specialist.

Onderwerp uw horloge niet aan extreme sporten indien het er niet tegen opgewassen is. Laat het niet vallen en voorkom zoveel mogelijk schokken.

Tussen 22 uur en 2 uur 's nachts nooit de datum veranderen want dit zou het in werking tredende mechanisme kunnen beschadigen.

Een diamant is voor altijd

Diamant van de beste kwaliteit nader bekeken.

Diamant is het kostbaarste geschenk van onze aarde. Gecreëerd door de natuur zelf waardoor elke steen uniek is.
Om de kwaliteit van een diamant te kunnen bepalen moeten we de " 4 C's " kennen:

 • De slijpvorm of cut.
 • De kleur of colour.
 • De zuiverheid of clarity.
 • Het karaatgewicht of caratweight.

Deze 4 kwaliteitsnormen spelen de voornaamste rol bij de waardebepaling van de diamant.

De slijpvorm:

Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. De meeste diamanten zijn in 58 facetten geslepen. Een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering. Het model ( de slijpvorm ) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak.
De lichtreflectie in een diamant: door de slijpvorm krijgt een diamant z'n lichtreflecterende eigenschappen.

 • Wanneer de diamant precies in de juiste verhoudingen is geslepen wordt het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere. Alle licht reflecteert dan via de bovenkant van de diamant.
 • Als de diamant te dik is geslepen, gaat het licht deels langs de onderkant verloren.
 • Als de diamant te vlak is geslepen, ontsnapt het licht al aan de steen nog voordat het door een ander facet wordt teruggekaatst.

Een voorbeeld van enkele bekende slijpvormen van een diamant: Briljant, Markies, Peer, Princess, Ovaal, Hart, Emeraude, Baguette.

De kleur:

Kleurloos is het mooist. Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal volkomen zonder kleur, dus puur wit te zijn. Alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking. Zo'n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen in diamant vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld. De kleuren krijgen een quotering in de vorm van een letter. Zo begint de tabel aan de letter D, voor de fijnste witte diamant, en daalt verder naar de gekleurde diamanten die beginnen vanaf de letter I.

De Zuiverheid:

Diamant schittert meer dan welke andere edelsteen ook. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Want dan staat niets de lichtinval in de weg. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig is en vrij van insluitsels. Dit naar het oordeel van een geoefend vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Geringe insluitsels doen echter geen afbreuk aan de schoonheid van een diamant. Hij blijft daarmee net zo duurzaam. Ook voor het onderscheiden van zuivere en minder zuivere diamanten heeft men een schema samensgesteld:

 • IF: Internally flawless / loepzuiver.
 • VVS 1 - VVS 2: Very, very small inclusions / zeer, zeer klein insluitsel.
 • VS 1 - VS 2: Very small inclusion / zeer klein insluitsel.
 • SI: Small inclusion / Klein insluitsel.
 • P: Piqué / zichtbare insluitsel.

Het karaatgewicht:

Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 punten. Dus een diamant van 75 punten weegt 0.75 ct.
Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor als het erom gaat z'n waarde te bepalen.
Maar twee diamanten met een gelijk gewicht kunnen toch een verschillende waarde hebben. Dat hangt af van hun kwaliteit.
En diamanten van goede kwaliteit kunnen in elk gewicht voorkomen.
Wil je ons volgen? Wil je ons volgen?